Surdegspizza

Det här är ett recept på en elastisk och lättarbetad pizzadeg med surdeg. Efter jäsningen ska man inte knåda degen, då får man härliga luftbubblor i degkanten. Brödet smakar mycket, har en god sälta och blir härligt krispig i kanterna. toppa sedan med valfri topping, här har vi valt en enkel variant med tomatsås, mozzarella, skinka, basilika, körbärstomater och parmesanost.

Surdegsgrund


Det här är ett recept på en elastisk och lättarbetad pizzadeg med surdeg. Efter jäsningen ska man inte knåda degen, då får man härliga luftbubblor i degkanten. Brödet smakar mycket, har en god sälta och blir härligt krispig i kanterna. toppa sedan med valfri topping, här har vi valt en enkel variant med tomatsås, mozzarella, skinka, basilika, körbärstomater och parmesanost. detta receptet räcker till 2st pizzor

Ingredienser


Degen

160ml Vatten

250g Vetemjöl (tipo 00)

40g Surdegsgrund

7.5g Salt


Toppingen

0.5 burk Tomatsås (vi använder krossade tomater ifrån mutti)

200g Mozarella

20g Skinka

4st Körbärstomater

30g Parmesanost

några blad Färsk Basilika

lite Olivolja


Gör såhär


Degen


1. Se till att ha en pigg surdegsgrund att börja med.

2. Fyll en bunke med vattnet, häll sedan ner surdegsgrunden. Surdegsgrunden bör flyta på vattnet, då är den pigg och har mycket luft i sig. Blanda sedan ner mjölet och börja knåda degen.

3. Allra sist häller du i saltet och knådar in det tills du inte känner saltkornen

4. Nu låter du degen ligga i bunken, täckt med lock eller plast, i ca 2h

5. Ta upp degen och dela i två, ca 230g/styck. Knåda de båda degarna var för sig och rulla till en boll och lägg på en plåt eller i en form, där dom ska få jäsa i 8-20h i rumstemperatur.


Utbakningen


6. Sätt på ugnen på högsta temperaturen, använd gärna en pizzasten eller ett bakstål. Sätt in den långt upp i ugnen. Har du bara vanliga plåtar kan du istället sätta in en sådan. Det blir bättre än om man bara lägger pizzan på en kall plåt.

7. Mjöla bakbordet, lägg ut degen. Tryck ut ifrån mitten och ut så att den behåller luften i kanterna, kavla inte.

8. Lägg pizzadegen på ett bakplåtspapper eller på en pizzaspade. Lägg sedan på tomatsåsen och resten av toppingen som du vill ha.

9. Skjuts in i ugnen i ca 2 minuter. Håll koll på den, den ska få lite lagom brända partier på kanterna. Ta sedan ut och avnjut pizzan.